ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΣΙ

Το κρασί ,το δώρο του Διόνυσου, είναι συνυφασμένο με αρκετές εκδηλώσεις του λαού μας. Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί γλέντι , χαρά ,αλλά και λύπη χωρίς τη συντροφιά του κρασιού. Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι από τις λίγες απολαύσεις που έχουν απομείνει στη ζωή μας. Είναι φυσικό λοιπόν η παρασκευή του να απασχολεί αρκετούς Ελληνες, όχι μόνο παραγωγούς, αλλά και ερασιτέχνες. Δεν είναι λίγοι οι «μερακλήδες»,που ακόμα και αν δεν έχουν δική τους παραγωγή αγοράζουν μούστο και ξεκλέβοντας κάποιες ώρες από την ξεκούρασή τους, φτιάχνουν το «δικό τους «κρασί».Γι’ αυτούς τους ερασιτέχνες παραγωγούς και κυρίως γι’ αυτούς που θα ήθελαν ν’ ασχοληθούν ,αλλά δεν γνωρίζουν «τα μυστικά» της παρασκευής σωστού κρασιού, καταγράφονται μερικές βασικές αρχές και οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κανείς και τι να αποφεύγει σ’ όλα τα στάδια  από τον τρύγο μέχρι την αποθήκευση και εμφιάλωση του κρασιού.

Τα βασικά λάθη και πώς να αποφεύγονται:

Πολλοί παραγωγοί και ερασιτέχνες, μη γνωρίζοντας ορισμένα βασικά πράγματα για την οινοποίηση, διαπράττουν σοβαρά λάθη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κρασιών χαμηλής ποιότητας. Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν τους οργανοληπτικούς χαρακτήρες των κρασιών είναι:

Το προχωρημένο στάδιο ωριμότητας των σταφυλιών όταν τρυγούνται.
Κακές συνθήκες μεταφοράς στο χώρο οινοποίησης.

  • Υπερβολική θείωση του μούστου.
  • Κακές θερμοκρασίες κατά την αλκοολική ζύμωση.
  • Η μη απολάσπωση των κρασιών.
  • Η παραμονή των κρασιών σε μισοάδεια δοχεία.

Δεν πρέπει  να αφήνουμε το μούστο στην τύχη του για να γίνει κρασί.Πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις διαδικασίες και να τηρούμε κάποιους βασικούς κανόνες. Γι΄ αυτό χρειάζεται

  • Ο τρύγος να γίνεται την κατάλληλη στιγμή ωριμότητας.
  • Προσθήκη οινολογικών ουσιών, που θα συστήσει ο ειδικός.
  • Παρακολούθηση της ζύμωσης, και σφράγισμα του δοχείου ακριβώς μόλις τελειώσει η ζύμωση, αφού πρώτα το απογεμίσουμε.
  • Παρακολούθηση της θερμοκρασίας της ζύμωσης, για να διατηρηθεί η σωστή για κάθε είδος κρασιού.
  • Να γίνει οπωσδήποτε μία μετάγγιση, που καλό είναι να επαναλαμβάνεται.
  • Αποθήκευση των βαρελιών ή δοχείων σε δροσερό μέρος και ποτέ στην ύπαιθρο.
  • Να εξασφαλίζονται συνθήκες καθαριότητας σ’ όλες τις φάσεις οινοποίησης.